Constituția Statelor Unite ale Americii – 235 de ani | Dr. Alexandru Cristian: ”Părinții Fondatori și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără o bază juridică, morală și filosofică solidă”

Constituția Statelor Unite ale Americii – 235 de ani | Dr. Alexandru Cristian: ”Părinții Fondatori și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără o bază juridică, morală și filosofică solidă”
Curtea Supremă SUA | Foto - Profimedia Images
Publicat: 24/12/2022, 11:19
Actualizat: 24/12/2022, 11:20

Anul acesta s-au împlinit 235 de ani de la adoptarea Constituției Statelor Unite ale Americii, o constituție model pentru toate statele din perioada modernă, bazată pe echilibrul celor trei puteri, executivă, legislativă și judiciară.

Această Constituție nu este cea mai veche constituție de pe teritoriul SUA, Constituția statului Massachusetts, de pildă, fiind în vigoare din anul 1780. Textul denumit Articolele Confederației din anul 1777  este considerat de istoricii constituționalismului american ca reprezentând prima constituție a Statelor Unite.

Ce este o Constituție? Constituția este un text care conține stipulații scrise, formale dar și care descrie mecanismele de politici din interiorul unui stat, notează dr. Alexandru Cristian, potrivit juridice.ro.

O Constituție este actul fundamental al unui stat, este documentul de referință pentru politica internă și externă a acestuia. De la Magna Charta din anul 1215 a regilor Angliei la Constituția Statelor Unite ale Americii aceste texte legislative supreme au reglementat evoluția acelor state și popoare.

Poporul american a avut curajul să-și urmeze propriul destin

Statul federal american s-a făurit prin sacrificii și lipsuri, mai scrie dr. Alexandru Cristian, și – în acele vremuri în care Imperiul Britanic era la apogeul puterii sale – poporul american, aflat în formare, a avut curajul să-și urmeze propriul destin și a luptat pentru independența sa.

George Washington (1732-1799) a rămas în istoria omenirii ca un mare eliberator, exact ca Simón Bolívar (1783-1830) în America Latină. În acele vremuri se năștea ceea ce s-a denumit Lumea Nouă.

  • Independența Statelor Unite ale Americii a fost recunoscută de Marea Britanie, Spania și Franța în data de 3 septembrie 1783 și a fost ratificată de Congresul SUA la 14 ianuarie 1784.
  • Părinții Fondatori ai Statelor Unite și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără un act solid, o bază juridică, morală și filosofică solidă. Părinții Constituției Americane sunt și Părinții Fondatori ai SUA.
  • Thomas Jefferson (1743-1826) este considerat principalul autor al Declarației de Independență. A fost primul secretar de stat (1790-1793) și al treilea Președinte (1801-1809) al Statelor Unite ale Americii.
  • John Adams (1735-1826) este considerat  arhitectul executivului american. A fost ambasador la Paris (1777-1779) și Londra (1785-1788), primul Vicepreședinte (1789-1797) și al doilea Președinte (1797-1801) al SUA.
  • James Madison (1751-1836) este considerat Părintele Constituției Americane în forma sa actuală. Madison a propus ca noul stat să fie condus pe principiul separației puterilor, în trei ramuri distincte cu mecanisme de verificare, control și balansare. A fost secretar de stat (1801-1809) și al patrulea Președinte (1809-1817) al Statelor Unite.
  • Constituția Statelor Unite ale Americii a fost elaborată de o Convenție la care au participat un număr de 55 de delegați.
  • Cel care a scris efectiv Constituția este Gouverneur Morris (1752-1816), iar tot acesta i-a stabilit și forma finală a textului.

Convenția Constituțională de la Philadelphia

Convenția Constituțională de la Philadelphia a avut loc între 25 mai și 17 septembrie 1787, în cadrul lucrărilor acesteia având loc discuții aprinse despre viitorul text al Constituției.

Convenția Constituțională, mai precizează dr. Alexandru Cristian, a statuat și Compromisul Connecticut și anume ca numărul aleșilor în Camera Reprezentanților să fie direct proporțional cu populația statelor din care provin, iar în Senat să fie egală reprezentarea, ambele Camere formând Congresul sau Parlamentul Statelor Unite ale Americii.

Președintele Convenției Constituționale a fost generalul George Washington (1732-1799), primul Președinte ale Statelor Unite ale Americii (1789-1797), un model pentru toții președinții americani, un exemplu de curaj, devotament, patriotism și de respect al Constituției.

Constituția Statelor Unite ale Americii ia naștere astfel la finalul Convenției Constituționale, aceasta este semnată la data de 17 septembrie 1787, ratificată la 21 iunie 1788 și intrată efectiv în vigoare la 4 martie 1789, data când a fost inaugurat mandatul lui George Washington. (articolul integral pe juridice.ro)


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
TAXĂ pentru toți cei cu PERMIS AUTO. Șoferii români, obligați să o achite
Obținerea unui nou permis, doar cu un singur clik. Cine îl poate obține
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×